- Φλόριντα
- (Florida). Πολιτεία (139.697 τ. χλμ., 17.244.300 κατ.) των νοτιοανατολικών ΗΠΑ, που βρέχεται από τον Ατλαντικό στα Α, από τον κόλπο του Μεξικού στα Δ, από τα Στενά της Φλόριντας (που τη χωρίζουν από την Κούβα) στα Ν, και συνορεύει στα Β με τις ομόσπονδες Πολιτείες Γεωργία και Αλαμπάμα. Πρωτεύουσα της είναι το Ζαλαχάσι (162.500 κατ.).
Η Φ., που έχει έκταση 151.670 τ. χλμ., αποτελείται από μια στενή ηπειρωτική λωρίδα στα Β, που έχει μέτρια λοφώδη ανάγλυφα, και από μια πεδινή και ομοιόμορφη χερσόνησο που προεκτείνεται στα Ν επί 600 χλμ. έως το ακρωτήριο Σέιμπλ (ακραίο νότιο σημείο της αμερικανικής ξηράς) και είναι διάσπαρτη από βάλτους και έλη. Όλο το νότιο τμήμα, από τη λίμνη Οουκιτσόουμπι (1.820 τ. χλμ. · η δεύτερη σε ευρύτητα λίμνη γλυκού νερού που περιλαμβάνεται ολόκληρη στο έδαφος των ΗΠΑ) έως τη θάλασσα, είναι μια τεράστια βαλτώδης έκταση που ονομάζεται The Everglades, η οποία καλύπτει μια έκταση περίπου 13.000 τ. χλμ. και καταλαμβάνεται σε μεγάλο μέρος από τον εθνικό δρυμό Eβεργκλέιντς (Everglades National Park).
Οι ακτές είναι χαμηλές, μάλλον ευθύγραμμες, συνοδεύονται από λιμνοθάλασσες στα Α και από πολυάριθμους μυχούς και χερσονήσους στα Δ. Στην ανατολική ακτή, περίπου 80 χλμ. στα Α της πόλης Ορλάντοου, βρίσκεται το Ακρωτήριο Κένεντι (έως το 1964 Ακρωτήριο Κανάβεραλ), που απομονώνεται από την ξηρά από μια σειρά λιμνοθάλασσες και έχει γίνει η κυριότερη βάση των ΗΠΑ για την εκτόξευση διαστημοπλοίων. Στα Ν η χερσόνησος περιβάλλεται από πολυάριθμους νησιωτικούς σχηματισμούς, ο σημαντικότερος από τους οποίους είναι το αρχιπέλαγος Φλόριντα Κιζ, συγκρότημα κοραλλιογενών νησιών που εκτείνονται σαν γιρλάντα επί περίπου 300 χλμ., στρέφονται λίγο στα Ν του Μαϊάμι και ορίζουν τον κόλπο της Φλόριντα. Δυτική συνέχεια των Φλόριντα Κιζ είναι τα νησιά Ντράι Τορτούγκας, στα οποία βρίσκεται το Εθνικό Μνημείο Φορτ Τζέφερσον.
Το θερμό και υγρό υποτροπικό κλίμα (το Μαϊάμι έχει μέση ετήσια θερμοκρασία 23,7°C, με μέση χειμερινή 19,2°C και θερινή 27,4°C, και δέχεται πάνω από 1.500 χιλιοστά βροχές ετήσια) ευνοεί μια οργιαστική βλάστηση και επιτρέπει υψηλή παραγωγή καλαμποκιού, βαμβακιού, ζαχαροκάλαμου, καπνού και προπάντων εσπεριδοειδών (πορτοκάλια, μανταρίνια, κίτρα). Διαδεδομένη είναι και η κτηνοτροφία βοοειδών και χοίρων, καθώς και η αλιεία (στρείδια, χελώνες, σφουγγάρια – τα τελευταία αυτά αποτελούν μονοπώλιο σχεδόν της Φ.)· από το υπέδαφος εξορύσσονται σε αφθονία μόνο φωσφάτα –για τα οποία η πολιτεία είναι η πρώτη παραγωγός των ΗΠΑ– που τροφοδοτούν τη βιομηχανία χημικών προϊόντων. Από τις άλλες βιομηχανικές δραστηριότητες ξεχωρίζουν η μεταλλομηχανουργία, τα είδη διατροφής και, χάρη στα πυκνά δάση, η χαρτοποιία. Πολύ πιο μεγάλο όμως ενδιαφέρον παρουσιάζει ο τουρισμός, η μέγιστη πλουτοπαραγωγική πηγή της πολιτείας, που έχει πολυάριθμες λουτροπόλεις, θαυμάσια εξοπλισμένες, πολυσύχναστες προπάντων τον χειμώνα (φιλοξενούν ετήσια περίπου 20 εκατ. τουριστών).
Ο πληθυσμός της Φ. παρουσίασε τον υψηλότερο δείκτη αύξησης όλων των Πολιτειών των ΗΠΑ. (κατά τη δεκαετία 1950-60 αυξήθηκε κατά 78,7%). Ο πληθυσμός παρουσιάζει, εξάλλου, υψηλότατο δείκτη αστικοποίησης, επειδή τα τρία τέταρτα των κατοίκων ζουν στα αστικά κέντρα.
Η πρωτεύουσα Ταλαχάσι, που βρίσκεται στα σύνορα με τη Γεωργία, διαθέτει πανεπιστημιακή έδρα και κέντρο επεξεργασίας ξυλείας. Μεγαλύτερη πόλη όμως της Πολιτείας είναι το Μαϊάμι, που με τις πολλές πόλεις-δορυφόρους του έχει πάνω από 1.000.000 κατ.
Από τις άλλες κύριες πόλεις είναι: η Τζάκσονβιλ, η μεγαλύτερη της Φ. (793.400 κάτ.), αεροπορικός, οδικός και σιδηροδρομικός κόμβος, σημαντικό λιμάνι κοντά στις εκβολές του Σεντ Τζονς στον Ατλαντικό ωκεανό και έδρα μεγάλων συγκροτημάτων μεταλλομηχανουργίας, χαρτοποιίας, χημικών προϊόντων κ.ά., οι ονομαστές λουτροπόλεις Σεντ Oγκάστιν, που ιδρύθηκε το 1565 κοντά στο σημείο που αποβιβάστηκε ο Πόνθε ντε Λεόν, ο οποίος ανακάλυψε τη Φ., Ντεϊτόουνα Μπιτς, Γουέστ Παλμ Μπιτς και Κι Γουέστ, η νοτιότερη πόλη των ΗΠΑ, που βρίσκεται στο ομώνυμο νησί και συνδέεται με την ξηρά με αυτοκινητόδρομο (1938) που ενώνει τα Φλόριντα Κιζ, Σεν Πέτερσμπουργκ, βιομηχανική πόλη και λουτρόπολη στον κόλπο του Μεξικού, που λέγεται Sunshine City (Ηλιόλουστη Πόλη) γιατί παρουσιάζει ετήσια κατά μέσο όρο πάνω από 300 ηλιόλουστες ημέρες, και Τάμπα, σημαντικό κέντρο επεξεργασίας καπνού και δραστήριο λιμάνι εξαγωγής φωσφάτων.
Το όνομα της Φ. προέρχεται κατά πάσα πιθανότητα από το Pascua Florida (Ανθισμένο Πάσχα), που δόθηκε στην περιοχή από τον Πόνθε ντε Λεόν, ο οποίος αποβιβάστηκε εκεί για πρώτη φορά την Κυριακή των Βαΐων του 1513· είναι όμως πιθανό να είχαν φτάσει στη ζώνη αυτή Ισπανοί ή Άγγλοι θαλασσοπόροι. Πάντως αυτοί που ίδρυσαν τη Σεντ Oγκάστιν (τον πιο παλιό μόνιμο οικισμό σε αμερικανικό έδαφος) ήταν οι Ισπανοί, που την κράτησαν υπό την κυριαρχία τους έως το 1763. Ύστερα κατακτήθηκε από τη Μεγάλη Βρετανία, που με τη συνθήκη των Παρισίων (1783) αναγκάστηκε να την επιστρέψει στην Ισπανία. Η Φ. κυριεύτηκε το 1821 από τις ΗΠΑ, που την ενέταξαν στα εδάφη τους. Τέλος, έγινε ομόσπονδη Πολιτεία το 1845, αφού νικήθηκαν ύστερα από αιματηρές εκστρατείες οι φυλές των Σεμινόλων, που μεταφέρθηκαν έπειτα, κατά μεγάλους αριθμούς, στην Οκλαχόμα.
Το ακρωτήριο Κένεντι αποτελεί την κυριότερη βάση των ΗΠΑ για την εκτόξευση διαστημοπλοίων (φωτ. ΑΠΕ).
Διεξαγωγή μαραθωνίου στα νησιά Κιζ στη Φλόριντα (φωτ. ΑΠΕ).
Oι Κήποι της Κύπριδας στη Φλόριντα, ένα από τα ωραιότερα πάρκα του κόσμου. Η περιοχή της Φλόριντα, εξαιτίας του υγρού και θερμού κλίματός της, που είναι καθαρά υποτροπικό, ευνοεί την οργιαστική βλάστηση.
Το Ανώτατο Δικαστήριο της Φλόριντα (φωτ. ΑΠΕ).
Στη λήψη της φωτογραφίας από δορυφόρο με ευκρίνεια διακρίνονται η Ν. Φλόριντα (πάνω), η Κούβα (κάτω) και δεξιά οι Μπαχάμες (φωτ. ΑΠΕ).
Dictionary of Greek. 2013.